Hirtelen tíz vasúti mellékvonalat zárat be a kormány, Borsod megye is érintett

Megosztás

Így változnak az idők. Amikor a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején vasútvonalakat zártak be, a Fidesz hevesen tiltakozott és azt ígérte ellenzékből, amint kormányra kerülnek, azonnal újranyitják mindet. Ehhez képest Orbánék újabb vonalakat zárnak be. Megyénk sem marad ki a jóból.

Nem sokat várnak vele, az eddigi információk szerint napok alatt keresztülverik a bezárásokat és már augusztus elsejétől nem közlekednek az említett vonalakon vonatok. A MÁV-Start és a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium arról döntött, hogy augusztus 1-jétől bezárnak tíz vasúti mellékvonalat – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. Úgy tudják, a következő vonalakról van szó:

  • 38 Nagyatád – Somogyszob
  • 47 Godisa – Komló
  • 78 Balassagyarmat – Ipolytarnóc
  • 89 Miskolc – Tiszaújváros
  • 98 Abaújszántó – Hidasnémeti
  • 103 Karcag – Tiszafüred
  • 114 Mátészalka – Csenger
  • 121 Mezőhegyes – Újszeged
  • 125 Mezőhegyes – Battonya
  • 146 Lakitelek –Kunszentmárton

Az egyesület szerint döbbenetes az, hogy

a Gyurcsány– és Bajnai-kormányok által levezényelt vonalbezárási hullám után tizenöt évvel még mindig vasútvonalak bezárásában látja a jövőt az elődeihez hasonlóan csak megszorításokban gondolkozni képes kormány.

Hozzátették azt is, hogy csupán néhány nap alatt tervezik átverni a regionális vasúti közlekedés jelentős részének felszámolását, minderre láthatóan kiváló ürügyet szolgáltatott a pár nappal ezelőtt történt hodászi baleset, amikor a Debrecenből Fehérgyarmatra 11:13-kor elindult Bz motorvonat hűtővize – feltehetően műszaki hiba miatt – felforrt a hodászi vasútállomásnál, és az eset során több ember megégett.

A Közlekedő Tömeg arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett mellékvonalak bezárásával kevesebb mint tíz jármű szabadul fel az országban, és szerintük a MÁV dízelüzemű vonalait sújtó krízis a fővonalakhoz képest jóval kevesebb pénzből is megoldható lenne, például a pályák karbantartásával, a járműállomány rendbe hozásával és használt járművek beszerzésével.

A Mátészalkaleaks rákérdezett a vasúttársaságnál és választ is kapott. Információik szerint, országosan, több vasúti mellékvonalakon „módváltás” jöhet a közösségi közlekedésben, akár már 2023.augusztus elsejétől, több helyen a vonatokat, buszok válthatják fel. Értesüléseik hitelességéről kérdezték a Vasúttársaságot, amely megerősítette azt, hogy módváltás jöhet több mellékvonalon.

Augusztus elsejétől tehát nagyon úgy fest, hogy a Miskolc – Tiszaújváros vasútvonalnak befellegzett. Ugyanígy jár az Abaújszántó – Hidasnémeti vonal is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek